TURISMUL IN BUCOVINA

 

Masivul Rodna - Ineu

Muntii Rodna se completeaza reciproc cu Muntii Suhard. In timp ce Rodna sunt printre cei mai spectaculosi si masivi munti din tara, Suhardul este un munte mai redus din punctul de vedere al altitudinii, insa oferind turistului un peisaj unic, cu pasuni nesfarsite si paduri intinse de brad, cu multi ciobani si o viata pastorala intensa. Muntii Rodna culmineaza cu Varful Pietrosul Rodnei, la 2303 m alt., pe cand Suhardul culmineaza pe Varful Omul la 1932 m alt. Parcurgerea intregii creste Rodna - Suhard necesita aproximativ o saptamana, insa, data fiind lipsa aproape totala a cabanelor sau a altor forme de cazare, aceasta nu se poate face decat recurgand la campare. La poalele acestor munti se gasesc locuri care pot imbina turismul montan cu cel cultural. Astfel, existenta Statiunii Vatra Dornei, a bisericilor de lemn din Maramures sau a unor sate pitoresti precum este Poiana Vinului nu fac decat sa completeze un spatiu montan cu un potential aparte.

Masivul cel mai inalt din Carpatii Rasariteni este varful Pietrosul, cu 2303m. Creasta principala masoara peste 50 km lungime, pe o latime de 30-40 km si prezinta o asimetrie asemanatoare celei fagarasene: abrupta spre nord, domoala spre sud cu exceptia zonei Pusdrele, in apropierea careia se afla o cabana si un refugiu Salvamont. Lipsit in zona alpina de popasuri amenajate, masivul este indicat pentru drumetia cu cortul.

Ineul este al doilea varf ca inaltime din Muntii Rodnei, avand altitudinea de 2279 m. Face parte din rezervatia "Ineu - Lala".Este destul de izolat si de aceea e mai dificil de ajuns pe el, ceea ce ii sporeste farmecul .Sub vf.Ineu se afla lacul glaciar "Lala",cu o suprafata de 5637,5 metri patrati si cu o adâncime de 2 metri Frumusetea traseului pana la ochiul de apa este greu de descris in cuvinte.Pentru cei care se bucura sa observe,gasiti pastrav indigen in apele lacului. Pescuitul este interzis.Este si pacat sa distrugem exemplarele de pastrav care se incapataneaza sa reziste aici,la 1850 m altitudine.

 

marcaje turistice ... detalii

Harta muntii Rodna - Ineu ... detalii

 

Copyright ©2006